۱۳۸۸ آذر ۴, چهارشنبه

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۴ آذر

تیترهای اول

"بازگشت همشهری با حكم قضایی" تیتر اول آفتاب یزد است و "رسانه ها مراقب باشند" به نقل از معاون وزارت ارشاد عنوان اصلی تهران امروز است.

"ازدواج موقت راه حل یا راه فرار" تیتر ابتکار است، "برزیل شریک 25 میلیارد دلاری ایران" در صدر گزارش های روزنامه ایران آمده، "مرخصی زندانیان سابقه دار محدود شد" عنوان اول جام جم است، "واگذاری مدارس به حوزه علمیه" در حیات نو منعکس شده است.

"هشدار درباره انحصار شبه دولتی ها" گزارش اصلی اعتماد است، " چاره اندیشی برای شبه دولتی ها" عنوان اول دنیای اقتصاد ، "افزایش پنج در صدی نرخ بیکاری" تیتر مردم سالاری است و فرهیختگان در صدر گزارش های خبری خود از "بحران صنعت" خبر داده است.

روزنامه جمهوری اسلامی در عنوان اصلی خود از "دیدار مقامات نظامی سعودی و اسرائیل و موافقت اولیه با برکناری رییس جمهوری یمن" خبر داده، رسالت از قول وزیر اطلاعات نوشته "عناصر فتنه با چهره جدیدی وارد صحنه شدند" و کیهان در تیتر اصلی خود به نقل از مجله تایم خبر داده که "سبزهای ایران از آمریکا تقاضای کمک کردند".

گزیده مقالات

توقیف همشهری

مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته همشهری دو روز پیش و به دنبال یک سری اخبار ضد و نقیض بالا خره توقیف شد و با توقیف خود، موج گسترده ای از انتقادها نسبت به این حکم را به دنبال آورد البته عصر دیروز بازهم درپی یک سری خبرهای ضدونقیض، همشهری رفع توقیف شد. اما تاثیرات توقیف این روزنامه پر مخاطب، حتی برای یک روز، موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت.

به نوشته پژمان موسوی در این مقاله چاپ یک تصویر در قالب یکی آگهی تبلیغاتی تا چه حد می توانست بر روی افکار عمومی تاثیر گذار باشد؟ آیا به غیر از این است که بیش از 99 درصد از مخاطبین با این مکان آشنایی نداشته و با این آگهی هم هوس سفر به آن را پیدا نکرده بودند؟ آیا فکر نمی کنیم آنگونه که مدیر مسوول روزنامه همشهری هم ذکر کرد هم اکنون بخشی از افکار عمومی ایران و حتی جهان نسبت به این مکان حساس شده و به دنبال کسب آگاهی از آن برآمده اند؟

کی عذرخواهی کرد؟

آفتاب یزد با اشاره به گفته های مـعاون وزیر ارشاد که از روزنامه همشهری خواسته بود برای عذرخواهی از ملت شریف ایران، چند روز به صورت داوطلبانه از انتشار روزنامه، خودداری می‌كردند پرسیده مگرآیا كسی تاكنون به مدیران ارشد دولتی به ویژه مدیران مرتبط با حوزه راه و ترابری توصیه كرده است »به احترام هزاران و بلكه میلیون‌ها ایرانی عزادار از مرگ صدها نفر در سوانح هوایی و جاده‌ای، از سمت خود استعفا دهید«؟آیا حتی در مرتبه ای پایین‌تر، تاكنون یكی از مدیران دولتی، به خاطر این سوانح از مردم عذرخواهی كرده است.

سردبیر آفتاب یزد با اشاره به بخش دیگری از گفته های معاون وزیر ارشــاد مبنی بر این که ما هیـچ سوءظنی نسبت به مطبوعاتی‌ها نداریم نوشته آقای رامین می‌تواند با گام برداشتن در مسیری كه انتهای آن، رفع توقیف از دهها روزنامه و بازگشت صدها نفر به محل كار خود می‌باشد ثابت كند كه حداقل در زمینه نگرانی برای اشتغال و رفاه اقشار مختلف مردم، یك بام و یك هوا بیشتر در كشور وجود ندارد.

خورشید و ایران هم

روزنامه جمهوری اسلامی نوشته در حالی كه دیروز قوه قضائیه حكم به آزادی روزنامه همشهری داد غلامحسین الهام حقوقدان شورای نگهبان با انتقاد از آگهی اخیر روزنامه همشهری مدعی شد : مردم از توقیف روزنامه همشهری راضی هستند. تخلف روزنامه همشهری از قانون برای اولین بار نبود و در گذشته نیز چندین بار تخلفاتی را مرتكب شده بود.

این روزنامه از قول مدیر مسوول روزنامه همشهری نوشته در یكی از آگهی های چاپ شده در روزنامه همشهری عكس ساختمانی منتشر شد كه طبق گفته هیات نظارت بر مطبوعات به معبد بهائیان مربوط است این عكس در گذشته چندین بار در روزنامه های دیگر همچون خورشید و ایران منتشر شده اما تذكری به آن ها داده نشد.

عدالت، جرم و مجازات

تهران امروز در مورد توقیف روزنامه همشهری نوشته عادلانه نیست كه یك نهاد مانند روزنامه‌به علت یك عكس، یك خبر، یك تحلیل كه متضمن خطا و تخلفی است به تعطیلی كشیده شود و صدها انسان بی‌گناه مجازات شوند. عدالت این است كه به جای مجازات نهادها و افراد بی‌گناهی كه جسارت فعالیت مطبوعاتی و رسانه‌ای دارند و روزنامه‌نگار شده‌اند كسی مجازات شود كه مرتكب تخلف شده است.

به نوشته این روزنامه یا تندروی یك نویسنده مطبوعاتی در هتك ارزش‌های اسلامی و انقلاب كه در اواخر دهه 70 در مطبوعات جناح اصلاح‌طلب مرسوم بود نباید منجر به تعطیلی یك‌شبه ده‌ها نشریه‌ای شود كه لزوما دیگر نویسندگان و خبرنگاران آن بر موضوع نویسنده متخلف مهر تایید نمی‌زنند.

حمله به معترضان

مدیر روزنامه کیهان برای چندمین بار در ماه های اخیر سران معترض به نتبجه انتخابات را سران فتنه و کسانی خوانده که برای پنهان كردن ماهیت واقعی مأموریتی كه با حمایت و دستورالعمل دشمنان بیرونی و به منظور مقابله با نظام اسلامی برعهده گرفته بودند، سعی داشتند حركت خود را حركتی علیه دولت معرفی كنند ولی مواضع و عملكرد آنان خیلی زودتر از آنچه انتظار می رفت نشان داد كه مخالفت با دولت احمدی نژاد فقط یك بهانه است.

حسین شریعتمداری در این مقاله مخالفان دولت را مخالف با نظام خوانده و نتیجه گرفته که دولت احمدی نژاد بی تردید یك موهبت الهی است و علی رغم برخی از كاستی های قابل انتقاد، درخور تقدیر و شایسته تحسین است، اما، بسیار ساده اندیشانه است اگر تصور شود كه در فتنه اخیر، تمامی قدرت های استكباری دنیا و همه دشمنان ریز و درشت داخلی و خارجی دست در دست یكدیگر داده و همه توان خود را برای مخالفت با دولت ایشان به كار گرفته بودند.

گردش نخبگان این است؟

نجفقلی حبیبی در مقاله ای در حیات نو با عنوان این گردش نخبگان است" نوشته. با طرد کردن خدمتگذاران و انداختن آنان به گوشه زندان چیزى جز خدشه‌دار شدن آبروى انقلاب نصیب ما نمى‌شود و از سوى دیگر با انتشار اخبار و تحلیل‌هاى نادرست، نتیجه‌اى حاصل نخواهد شد. کسى که به خودش و به درستى رفتارش اطمینان دارد این اندازه واکنش نشان نمى‌دهد .

این استاد دانشگاه پرسیده چرا در تلویزیون چند ساعت وقت به معترض داده نمى‌شود. چرا اجازه داده نمى‌شود در تلویزیون منتقدین حرفشان را بزنند داستان خاتمى و کروبى و موسوى مانند همان داستان دایه و مادر است که مادر براى جلوگیرى از آسیب‌رسیدن به فرزندش از به دست آوردن آن گذشت مى‌کند. یکى از مقامات مسوول در روزهاى اخیر گفته است همه را شناسایى و دستگیر مى‌کنیم آیا این چرخش قدرت است؟

در ادامه مقاله حیات نو آمده افرادى را که عشق به جمهورى اسلامى و انقلاب دارند به اتهام انقلاب مخملى دستگیر مى‌کنیم. مهندس موسوى اگر عاشق قدرت و مکنت سیاسى بود زودتر در انتخابات شرکت مى‌کرد و به صرافت براى کسب قدرت مى‌افتد. هر بار عده‌اى از او درخواست براى حضور دوباره در سیاست مى‌کردند او مى‌گفت هرچقدر چندصدایى باشد به نفع کشور است. اما در این دوره به خاطر احساس خطر آمد و این آقا چه زمان طالب قدرت بوده که حالا شده باشند؟

خطر شبه دولتی ها

هادی چاوشی در گزارش اصلی دنیای اقتصاد نوشته پس از هشدارهای چندین و چندباره رییس اتاق بازرگانی ایران، و کمتر از یک هفته بعد از ابراز نگرانی رسمی‌کمیسیون نظارت بر اصل 44 مجلس نسبت به گسترش حضور بخش شبه دولتی در اقتصاد کشور، مرکز پژوهش‌های مجلس نیز نسبت به این روند هشدار داد و برای ممانعت از شكل‌گیری یك بخش شبه دولتی بزرگ پیشنهاد كرد فکری اندیشیده شود برای ایجاد انگیزه و توان رقابت در بخش خصوصی واقعی.

به نوشته دنیای اقتصاد این هشدار در شرایطی اعلام می‌شود که حدود یک ماه از «معامله بزرگ» سهام مخابرات در بورس ایران می‌گذرد و در این مدت انتقادات فراوانی از نحوه انجام این معامله و ترکیب خریداران عمده بلوک 50‌درصدی شرکت مخابرات ایران، از سوی کارشناسان اقتصادی و فعالان بخش خصوصی مطرح شده است. شناخته شده ترین منتقد این روند در میان بخش خصوصی، محمدرضا نهاوندیان بود که در قامت رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، چندین بار نسبت به این روند هشدار داد.

تورم و نقدینگی

روزنامه جمهوری اسلامی هم سرمقاله خود به وضعیت نگران کننده اقتصادی کشور اختصاص داده و نوشته بررسی ها نشان می دهند كاهش ضریب فزاینده پولی در یك سال گذشته عمدتا ناشی از خروج چك پولهای بانكها و جایگزینی ایران چكهای بانك مركزی بوده است . سخنان اخیر رئیس كل بانك مركزی در مورد بی فایده بودن تزریق نقدینگی به حوزه تولید طی 6 ماه گذشته و افزایش نرخ رشد نقدینگی به 23 درصد تا پایان سال جاری نیز موید این نكته است .

به نوشته این روزنامه دولت و بانك مركزی باید هوشیارانه به پیامدهای سیاستهای خود در مورد برطرف كردن ركود بخش تولید و صنعت اشراف داشته باشند تا مبادا در اثر تزریق بدون مهار نقدینگی آن هم با استفاده از روشهایی مانند استقراض ازبانك مركزی كه به تزریق شدید پول پرقدرت به جامعه منجر می شود مجددا شاهد افزایش نرخ رشد نقدینگی و پیامدهای تورمی آن باشیم.

روزنامه جمهوری اسلامی نتیجه گرفته در این صورت اقتصاد كشور پس از تحمل یك دوره سخت ركود كه برای مهار رشد نامعقول نقدینگی در سالهای 84 و 85 لازم بود به جای اینكه حلاوت فعالیت در فضای متعادل را بچشد دوباره گرفتار افراط در تزریق نقدینگی و تورم خواهد شد.

بحران صنعت

حیات نو در مقاله ای نوشته مدت‌هاست که کارشناسان و صاحبان صنایع صحبت از بحران عمیق در صنعت کشور مى‌کنند و مدام به مسئولان گوشزد مى‌کنند که براى این بحران باید فکر جدى شود. این در حالى است که این روزها محدودیت‌هاى بین‌المللى در کنار واردات بى‌رویه کالاهاى مصرفى و خدماتى به این موضوع دامن زده و وجود این بحران را بیشتر به رخ مردم مى‌کشد.

نویسنده حیات نو با اشاره به ادعای وزیر صنایع دولت احمدی نژاد که گفته انصافا «با غیرت»، رشد صنعت را محقق کردیم نوشته بانک مرکزى جمهورى اسلامى ایران در گزارشى به آمار و ارقام وضعیت صنعتى کشور پرداخته است. آمارى که وضعیت صنعت کشور را «بحرانی» نشان مى‌دهد .

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر