"انرژي هسته اي براي همه سلاح هسته اي براي هيچ كس"؛ اين شعار كنفرانسي بود كه ديروز در تهران برگزار شد براي خلع سلاح هسته أي، اما قدرتهاي هسته اي جهان يا در آن شركت نكرده بودند يا اگر مانند چين وروسيه، نماينده اي هم فرستاده بودند در حد معاون وزير خارجه بود. هند وپاكستان در این اجلاس هياتي نداشتند، عربستان هم همينطور، همچنين مصر. کنفرانسی که به علت ایراد فنی، با "مشکل صدا" رو به رو شد و حرف کسی به گوش کسی نرسید.
اين كنفرانس همزمان با كنفرانس واشنگتن برگزار شد؛کنفرانسی كه در آن 40رهبر از سراسر جهان حضور داشتند وبيشتر مباحث نيز عليه ايران بود. اما در كنفرانس تهران رهبر جمهوری اسلامی فقط پيام شفاهي داد و سخنگوي وزارت خارجه علت عدم شركت مهمانان هاي اروپايي را آتشفشان ايسلند و بسته بودن فرودگاه های اروپا اعلام كرد. به همین علت به گفته خبرنگاران حاضر كنفرانس، این جلسه رونق چنداني نداشت وفقط مقام هاي ايراني سخنرانی های تکراری کردند.بی جهت نبود که گفته شد این کنفرانس خود نشانه انزوای ایران است.
لغو عضويت تنها مجرم هسته اي
آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در پیامی به اين اجلاس، ضمن حملات شدید به آمریکا و اسراییل لازم دانست تاكيد كند: "تنها مجرم اتمی جهان اینک به دروغ خود را مدعی مبارزه با گسترش سلاح اتمی معرفی میکند، در حالیکه یقیناً هیچ اقدامی جدی در این مسیر صورت نداده است و هرگز صورت نخواهد داد. اگر ادعای مبارزه با گسترش سلاح هستهای آمریکا دروغ نبود، آیا رژیم صهیونیستی میتوانست ضمن خودداری از پذیرش مقررات بینالمللی در این زمینه به ویژه «ان پی تی»، سرزمین اشغالشده فلسطین را به زرادخانهای مبدل سازد، که انبوهی از سلاحهای هستهای در آن ذخیره شده است؟"
آقای خامنه ای با اشاره به استفاده از بمب اتمی در جنگ جهانی دوم علیه ژاپن، آمریکا را "تنها مجرم اتمی" در جهان دانست و بار دیگر تاکید کرد که ایران با ساخت و انباشت تسلیحات اتمی، میکروبی و شیمیایی مخالف بوده و "کاربرد این سلاحها را حرام" میداند. او چند روز پيش گفته بود ايران در مقابل حمله هسته اي همه توان خود را به كار خواهد گرفت.
رهبر جمهوری اسلامی همچنین بزرگترین ناقضان معاهده عدم اشاعه را قدرتهایی خواند که "در اشاعه این سلاحها گوی سبقت را از دیگران ربودهاند و با کمک به تسلیح رژیم صهیونیستی (اسرائیل) به سلاح هستهای و حمایت از سیاستهای این رژیم، در اشاعه واقعی این سلاحها نقش مستقیم ایفا کردهاند".
درادامه اين كنفرانس محمود احمدینژاد ضمن سخنانی، لازم دانست مانند هميشه "پيشنهادي" ارائه كند وهمچنين کار آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ناموفق بخواند. احمدینژاد با حمله شدید به آمریکا و اسراییل، خواهان لغو عضویت آمریکا در شورای حکام شد. وی افزود: "شورای امنیت آشکارا به ابزار اعمال سیاستهای چند دولت زورگو تبدیل شده و تاکنون نتوانسته است از حقوق و امنیت ملی کشورها صیانت نماید."
رئیس دولت دهم در این جلسه خواستار تعلیق عضویت دارندگان، استفادهکنندگان و تهدیدکنندگان به تسلیحات اتمی از آژانس انرژی اتمی شد. وی افزود: "تاکنون حضور و فشار این کشورها و تسلط سیاسی بر آژانس، مانع از انجام وظایف قانونی خصوصاً در مواد ۴ و ۶ اساسنامه و موجب انحراف آژانس از انجام ماموریتهای قانونی خود شده است."
وي درادامه ادعایی کرد كه تاكنون در جايي عنوان نشده است: "دولت آمریکا در جنگ عراق از سلاح ساختهشده از زباله هستهای استفاده کرده و موجب گسترش بیماریهای صعبالعلاج در عراق و منطقه شده است، از اين رو نباید عضو شورای حکام باشد."
رئیس دولت دهم همچنین خواستار آن شد که کارگروه بینالمللی مستقلی از سوی سازمان ملل برای خلع سلاح هستهای و جلوگیری از اشاعه آن تشکیل شود و تأکید کرد که در این کارگروه باید "همه کشورهای مستقل" عضویت داشته باشند.
در ادامه وي اضافه کرد که بازنگری پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای توسط کشورهای مستقل و فاقد سلاحهای اتمی صورت گیرد چرا که حضور کشورهای دارنده سلاح اتمی "بخصوص آمریکا که استفاده از سلاح اتمی را موجب امنیت خود میداند"، نمیتواند به "تصمیمگیریهای عادلانه" کمک کند.
در پاسخ به كنفرانس واشنگتن
کنفرانس تهران با موضوع "خلع سلاح هستهای" از ديروز به مدت دو روز شروع شد. در این کنفرانس، به نوشته خبرگزاری های دولتی، ۱۴ کشور در سطح وزیران خارجه و ۱۰ کشور دیگر در سطح معاونان وزیر شرکت کرده اند و نمایندگان هشت سازمان منطقهای و بینالمللی هم از شرکتکنندگان در این کنفرانس هستند.
اما خبرگزاری های بینالمللی تنها از حضور وزيران خارجه لبنان، سوریه، عراق، عمان، ترکمنستان، ارمنستان، آفریقای مرکزی و سوازیلندو معاونان وزارتهای خارجه روسیه، امارات متحده و قطر و یکی از مشاوران وزارت خارجه چین در کنفرانس دو روزه تهران خبر دادهاند.
در ضمن هيچ مقامي از آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در اين کنفرانس حضور نداشت و گزارشی هم از شرکت مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این کنفرانس مخابره نشده است. کنفرانس تهران در شرایطی برگزار میشود که واشنگتن، هفته گذشته میزبان کنفرانس امنیت هستهای با حضور رهبران بیش از ۴۰ کشور جهان بود و گرچه عمدهترین دستور کار این کنفرانس راههای پیشگیری از "تروریسم هستهای" اعلام شد، اما برنامه هستهای ایران، اصلیترین موضوع مذاکرات حاشیهای رهبران شرکت کننده در این کنفرانس بود، و سران جمهوری اسلامی آن را "نمايش مسخره أي" خواندند.
آتشفشان خوب؛ آتشفشان بد
گفتنی است پيش از اين سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرده بود پانزده وزیر خارجه و 200میهمان خارجی از شصت کشور جهان در این اجلاس حضور خواهند داشت. اما پس از عدم حضوربسياري از چهره هاي بين الملي، از جمله مدير كل آژانس بین المللی انرژی اتمی، حادثه ايسلند به عنوان دلیل مطرح شد. به گزارش خبر آن لاين رامین مهمانپرست در اين خصوص گفت: "بسیاری از مقامات کشورهای اروپایی به علت حادثه پیش آمده در جزیره ایسلند امکان حضور در این اجلاس را نیافتند."
وی افزود: "این حادثه سبب شد تا بر پروازهای آمستردام، لندن و آلمان تاثیر بگذارد و در تماس هایی که مقام های رسمی اروپایی با ما داشتند اعلام کردند بلافاصله با پروازهای جایگزین به تهران خواهند آمد."
وی افزود: "برخی از مهمانان این اجلاس يكشنبه(امروز) به ایران می رسند و برخی نیز امکان پرواز تا کمتر از چهل و هشت ساعت به تهران را ندارند".
همزمانی اجلاس تهران با کنفرانس واشنگتن به گفته مسئولین دولتی "تصادفی" بود، امادر عین حال معلوم نشد چه افراد و گروههایی از این کشورها به تهران دعوت شدهاند. از سوی دیگر در حالیکه ناظران سیاسی با بیصبری در انتظار نماینده چین در اجلاس تهران بودند؛ اما فقط دستيار وي در اين كنفرانس شركت كرد.
از سوی دیگر از نماینده سازمانهاي بين الملي هم در این کنفرانس خبری نبود؛اما مهمانپرست در پاسخ به پرسشي در اين خصوص گفت: "کمیتههای مختلفی که تحت پوشش سازمان ملل و فعالیتهای مربوط به سلاحهای هستهیی و مبارزه با بهکارگیری سلاحهای کشتار جمعی فعالیت میکنند نمایندگانی را در اجلاس تهران گسيل داشتند."
کنفرانس تهران در شرایطی برگزار شد که سخنرانان بارها به دلیل ایراد فنی، از صحبت خود بازماندند؛ به طوری که یکی از سخنرانان پس از دوبار تکرار سخنان خود، اظهار داشت: دیگر تکرار نمی کنم.سخنی که خنده حضار راموجب شد.