۱۳۸۹ تیر ۳۱, پنجشنبه

نشانه‌های افزایش احتمال حمله به ایران

به گزارش "تایم" نشانه‌های آمادگی آمریکا و اسرائيل برای حمله به مراکز هسته‌ای ایران آشکارتر شده است. آمریکا پایگاه‌های خود را در آسیای مرکزی تقویت کرده و اسرائيل مشغول جا به جا کردن تجهیزات جنگی است.

در پی گسترش تحریم‌های اقتصادی، نشانه‌های تشدید بحران مناسبات ایران و آمریکا، هر روز آشکارتر می‌شود. "جو کلاین" نویسنده نشریه تایم در تازه‌ترین مقاله خود فاش می‌کند که طرح حمله به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی، بار دیگر در دستور کار واشنگتن قرار گرفته است. همزمان، در پی عملیات انتحاری پرتلفات در مسجد جامع زاهدان، آیت‌الله خامنه‌ای جهان اسلام را به مقابله با «تروریسم وحشی و کور»ی فرا می‌خواند که به نظر وی برانگیخته «سیاست‌های خباثت آمیز آمریکا و انگلیس و مزدوران دولتی و غیر دولتی آنان در منطقه» است.

تکنولوژی هسته‌ای جدید

در این شرایط بحرانی، به گزارش نشریه الکترونیکی "۲۰ دقیقه" در سوئیس، قرار است روز شنبه (۲۴ ژوئيه) یک مرکز تحقیقات "اتم ترکیبی" در ایران افتتاح شود.

رسانه سوئیسی به استناد گزارش روز چهارشنبه (۲۱ ژوئیه) خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران می‌نویسد که مرکز تحقیقاتی تازه قرار است طی مراسم ویژه‌ای از سوی سازمان انرژی اتمی ایران گشوده شود. این نشریه می‌افزاید:«ساخت یک رآکتور قابل استفاده و بهره‌برداری از تکنولوژی اتم ترکیبی تحولی مهم است.»

تمام رآکتورهای فعلی جهان از تکنولوژی تجزیه اتم استفاده می‌کنند و تکنولوژی ترکیب اتم، تا به حال مورد بهره برداری قرار نگرفته است. رآکتور مجهز به این تکنولوژی، به عنوان ماده خام برای تولید انرژی اتمی، تنها به آب یا اکسیژن نیاز دارد.

ادعای جمهوری اسلامی درباره تحقیق پیرامون تکنولوژی جدید، در شرایط فعلی می‌تواند جهان غرب را بیشتر تحریک کند. غرب، جمهوری اسلامی را متهم می‌کند که زیر پوشش "انرژی اتمی صلح‌آمیز" برای ساختن بمب اتمی تلاش می‌کند.

آمادگی پایگاه‌های آسیای مرکزی

جو کلاین، نویسنده تایم، که به نوشته زوددویچه تسایتونگ شبکه ارتباطی قدرتمندی در پنتاگون دارد، می‌نویسد:«در حلقه‌های قدرت واشنگتن، دوباره با جدیت از طرح حمله به تاسیسات اتمی ایران سخن گفته ‌می‌شود. در واشنگتن به شدت شایع شده که هلیکوپترهای نظامی اسرائيل تجهیزات زیادی را به پایگاه "توبروز" در صحرای جنوبی این کشور انتقال داده‌اند. آمریکائی‌ها نیز پایگاه‌های خود در آسیای مرکزی را برای حمله آماده کرده‌اند.»

کلاین معتقد است که آمریکائی‌ها امروز بیشتر از دو یا سه سال پیش می‌دانند که برای جلوگیری از اتمی ‌شدن ایران کدام مراکز اتمی این کشور را باید مورد حمله قرار دهند. وی می‌نویسد:«تلاش‌های سرویس‌های اطلاعاتی در منطقه به رشد این آگاهی کمک زیادی کرده‌اند.»

نویسنده تایم در مقاله خود می‌افزاید:«همسایگان ایران، برای جلوگیری از اتمی شدن جمهوری اسلامی فشار می‌آورند. یوسف العتیبه سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن طرفدار حمله نظامی آمریکا است. ترکیه، مصر، عربستان سعودی و حتی اردن تهدید کرده‌اند که اگر از دسترسی جمهوری اسلامی به بمب اتمی جلوگیری نشود، آن‌ها نیز برنامه اتمی خود را آغاز خواهند کرد.»

ایران، علاقمند به جنگ؟

در این شرایط خطرناک، لحنی که آیت‌الله خامنه‌ای و محمود احمدی‌نژاد در برابر آمریکا و جهان غرب پیش گرفته‌اند، سبب شده است که مفسران غربی از «علاقه رهبران ایران به ورود به یک جنگ برای برون رفت از بحران داخلی» سخن بگویند.

روز پنجشنبه، در مراسم هفتمین روز درگذشت قربانیان عملیات انتحاری در مسجد جامع زاهدان، آیت‌الله خامنه‌ای مسلمانان جهان را به مبارزه با «تروریسم وحشی و کور آمریکا و انگلستان» فراخواند. آقای خامنه‌ای گفت:«در منطقه ما، تروریسم وحشی و کور زائیده سیاست‌های خباثت‌آلود آمریکا و انگلیس و مزدوران دولتی و غیردولتی آن‌ها است.»

پیش از آن، در حالی که کاخ سفید واشنگتن عملیات انتحاری زاهدان را به شدت محکوم کرده بود، محمود احمدی‌نژاد، این عملیات را دنباله تحریم‌های بین‌المللی و پشتیبانی آمریکا از مبارزات مردم ایران پس از انتخابات پرسش برانگیز ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ دانست.

گزارش سالانه عفو بین الملل درباره مجازات اعدام در ایران

در گزارش سالانه عفو بین الملل ایران به برگزاری محاکمات غیر منصفانه و افزایش شمار اعدامها در خلال سال گذشته متهم شده است.

عفو بین الملل، از سازمان های بین المللی مدافع حقوق بشر، در گزارش پیرامون موارد اجرای مجازات اعدام در کشورهای مختلف جهان در سال 2009 میلادی، بخشی را نیز به نحوه برگزاری محاکمات و صدور و اجرای احکام اعدام در ایران اختصاص داده است.

عفو بین الملل در مقدمه این گزارش، کشورهای ایران، چین و سودان را متهم می کند که همچنان اعدام را به عنوان یک ابزار سیاسی به کار گرفتند و در سال گذشته، همانند سالیان قبل، بیشترین احکام اعدام در جهان را به اجرا گذاشتند.

در این گزارش، تعداد اعدام های صورت گرفته در جمهوری اسلامی در خلال سال 2009 میلادی بیش از سیصد و هشتاد و هشت مورد اعلام شده که پس از چین، با جمعیت بیش از یک میلیارد و سیصد میلیون نفر، ایران را در رده دوم جهانی قرار می دهد.

عفو بین الملل یادآور می شود که در حالیکه مقامات ایرانی ادعا می کنند که صدور و اجرا مجازات اعدام اقدامی مشروع و پذیرفتنی است، در مواردی به اجرای مخفیانه این احکام مبادرت کرده اند و دولت این کشور در مورد تعداد اعدام ها نیز آمار رسمی منتشر نمی کند و به همین دلیل، احتمال زیاد می رود که آمار اعدام ها بیش از رقمی باشد که در این گزارش ذکر شده است.

عفو بین الملل می افزاید که در یک دوره هشت هفته ای، بین اعلام پیروزی محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری در 2 ژوئن، تا زمان اجرای مراسم ادای سوگند او در 5 اوت سال گذشته، این سازمان اجرای یکصد و دوازده مورد اجرای حکم اعدام را ثبت کرد در حالیکه در خلال پنج ماه و نیم پیش از این تاریخ نیز، شمار اعدام ها به دست کم یکصد و نود و شش مورد می رسید.

دست کم در چهارده مورد، احکام محکومان به اعدام در ملاء عام به اجرا در آمد.

این سازمان مدافع حقوق بشر تاکید می کند که در بیشتر موارد، احکام اعدام در پی محاکماتی صادر شد که از نظر قوانین بین المللی و معیارهای ناظر بر صدور اینگونه احکام، باید آنها را مخدوش و غیرمنصفانه معرفی کرد.

براساس این گزارش، در میان اعدام شدگان ایرانی در سال گذشته، پنج محکوم نوجوان نیز دیده می شدند، یعنی کسانی که هنگام ارتکاب جرم مورد اتهام کمتر از هجده سال سن داشتند.

اعدام نوجوانان آشکارا با قوانین و معاهدات بین المللی تعارض دارد و در سال های اخیر به ندرت در جهان دیده شده و کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل - که ایران نیز از جمله امضاکنندگان آن است - مجازات اعدام برای کودکان را ممنوع اعلام کرده است.

اعدام به عنوان حربه سیاسی

در این زمینه، عفو بین الملل به صدور و اجرای حکم اعدام دلارا دارابی اشاره می کند که با وجود دستور رئیس قوه قضائیه برای توقف احرای حکم، به اجرا گذاشته شد.

رحیم پور و زمانی

عفو بین الملل جمهوری اسلامی را به کاربرد سیاسی اعدام متهم کرده است

گزارش عفو بین الملل به خصوص تاکید دارد که مقامات جمهوری اسلامی همچنان از مجازات اعدام به عنوان حربه ای علیه زندانیان سیاسی استفاده کرده اند و از جمله، در ماه مه سال گذشته، تنها ساعاتی پس از وقوع انفجار در مسجدی در سیستان و بلوچستان، در زاهدان سه نفر را به اتهام عضویت در گروه جندالله، که مسئولیت این انفجار را پذیرفته بود، به دار آویختند.

در حالیکه این سه نفر هنگام وقوع انفجار در زندان بودند، مقامات امنیتی ایران مدعی شدند که "اعتراف" کردند مواد منفجره برای استفاده در ساخت بمب را از خارج به ایران آورده و در بمب گذاری و آدم ربایی دست داشته اند.

عفو بین الملل به اعدام چند شهروند کرد ایرانی از جمله احسان (اسماعیل فتاحیان)، به اتهام "محاربه با خدا" هم اشاره کرده و می نویسد که وی در دادگاه بدوی به ده سال حبس و تبعید داخلی محکوم شده بود اما دادگاه تجدید نظر این احکام را به اعدام افزایش داد.

این شهروند کرد ایرانی در نامه ای از زندان پیش بینی کرده بود که به دلیل خودداری از شرکت در "اعترافات تلویزیونی" با خطر اعدام مواجه است.

گفته می شود که در زمان تدوین گزارش عفو بین الملل برای دست کم بیست و یک نفر دیگر از شهروندان کرد ایران، از جمله دو زن، احکام اعدام صادر شده و این افراد رسما در انتظار اجرای حکم هستند.

عفو بین الملل همچنین صدور و اجرای احکام اعدام برای تخلفات جنسی در ایران را یادآور می شود و به پرونده رحیم محمدی، محکوم به اعدام به اتهام لواط، و همسرش کبری بابایی، محکوم به سنگسار به اتهام زنا، اشاره دارد که هر دو به اتهام "زنای محصنه" محاکمه و به مرگ محکوم شده اند.

عفو بین الملل می افزاید که در مورد زنای محصنه، نحوه اجرای مجازات اعدام بستگی به تصمیم قاضی دارد و با وجود اینکه در سال 2002، یک بخشنامه قضایی دستور تعلیق مجازات سنگسار را صادر کرد، اما پس از آن نیز همچنان مواردی از سنگسار محکومان گزارش شده و در ژانویه سال 2009، سخنگوی قوه قضائیه ایران گفت که این بخشنامه فاقد وزن قضایی است و قضات می توانند آن را نادیده بگیرند.

در اجرای اینگونه مجازات، در ماه مارس سال 2009، ولی آزاد در زندان لاکان رشت در شمال ایران به شکلی مخفیانه سنگسار شد.

تحولات جهانی

در مقدمه گزارش سالانه عفو بین الملل آمده است که در سال 2009، جامعه جهانی شاهد پیشرفتی چشمگیر به سوی خاتمه دادن به "ارتکاب قتل قضایی توسط دولتها" بود و برای نخستین بار از زمان گردآوری آمار مجازات اعدام توسط عقو بین الملل، هیچ مورد اعدام در اروپا گزارش نشد.

اعدام در چین AFP

ایران پس از چین از لحاظ تعداد اعدامها رده دوم جهانی را به خود اختصاص داده است

در این سال، بروندی و توگو، در آفریقا، به کشورهایی پیوستند که مجازات مرگ را ملغی کرده اندو به این ترتیب، تا مجازات اعدام از قوانین کیفری نود و پنج کشور جهان به طور کامل خارج شده در حالیکه بسیاری دیگر از کشورها، به طور رسمی یا غیر رسمی اما بدون تغییر در قوانین، صدور و اجرای این نوع مجازات را متوقف کرده اند.

در میان کشورهای آفریقای سیاه، تنها دو کشور بوتسوانا و سودان همچنان مجازات اعدام را در قوانین خود حفظ کرده اند و در قاره آمریکا نیز، به جز ایالات متحده، حکم اعدام درهیچ کشور دیگری به اجرا در نیامد و در آسیا، افغانستان، اندونزی، مغولستان و پاکستان سالی را بدون مجازات اعدام سپری کردند.

عفو بین الملل، کاهش موارد اعدام در این کشورها را تحت تاثیر تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل در سال های 2007 و 2008 می داند که خواستار توقف صدور و اجرای احکام اعدام به عنوان گامی به سوی الغای نهایی اینگونه مجازات در قوانین تمامی کشورها شده بود.

در این گزارش، از آسیا، خاورمیانه و شمال آفریقا به عنوان مناطقی با بیشترین موارد صدور و یا اجرای احکام اعدام در سال گذشته یاد شده و به خصوص از دو کشور ایران و عربستان سعودی به عنوان تنها کشورهایی نام برده شده است که در تخطی آشکار از قوانین و ضوابط حقوقی بین المللی، به اعدام نوجوانان زیر هجده سال نیز مبادرت کرده اند.

در سال گذشته، براساس ارقام رسمی دولت ها، هفتصد و چهارده نفر در هجده کشور جهان اعدام شدند که این آمار شامل موارد اعدام در چین نمی شود.

به دلیل پنهانکاری دولت چین، آمار دقیقی از شمار اعدام ها در آن کشور دردست نیست هرچند احتمال می رود این ارقام به چند هزار نفر رسیده باشد.

عفو بین الملل در این گزارش رویکرد معمول دولت های چین، بلاروس، ایران، مغولستان، کره شمالی و ویت نام در پنهانکاری در زمینه صدور و یا اجرای مجازات اعدام را به باد انتقاد گرفته و نوشته است که اگر، همانطور که این دولت ها ادعا می کنند، اعدام اقدامی مشروع از سوی تلقی می شود، دلیلی وجود ندارد که صدور و اجرای احکام اعدام در خفا و به دور از نگان مردم این کشورها و جامعه جهانی صورت گیرد.

در مورد خاورمیانه و شمال آفریقا، گزارش عفو بین الملل حاکی از آن است که در طول سال گذشته میلادی، محاکم و مراجع قضایی پانزده کشور در این منطقه دست کم هشتصد و شصت و سه مورد احکام اعدام صادر کردند که از آن میان، در مصر دست کم پنج حکم، در ایران تعدادی نامعلوم، در عراق دست کم یکصد و بیست حکم، در لیبی دست کم چهار حکم، در عربستان سعودی دست کم شصت و نه حکم، در سوریه دست کم هشت حکم و در یمن دست کم سی حکم اعدام صادر و تعدادی از آنها به اجرا گذاشته شد.

در مورد نحوه اجرای احکام اعدام، گزارش عفو بین الملل به اعدام با طناب دار، تیرباران، گردن زدن، سنگسار، صندلی الکتریکی و تزریق مواد کشنده اشاره می کند.

به گفته این سازمان، ارقام مربوط به شمار اعدام ها در کشورهای مختلف براساس آمار ارائه شده توسط دولت ها (در مواردی که چنین آماری انتشار می یابد)، آمار گردآوری شده توسط سازمان های بین المللی، مدافعان حقوق بشر، رسانه های همگانی و پژوهشگران تهیه شده است.

نوجوان ایرانی محکوم به اعدام آزاد شد

یک نوجوان ایرانی که در ارتباط با ارتکاب قتل عمد مجرم شناخته و به اعدام محکوم شده بود پس از هشت سال از زندان آزاد شده است.

علی مهین ترابی، بیست و چهار ساله، به اتهام قتل عمد در سن شانزده سالگی محاکمه و به مجازات اعدام محکوم شده بود اما پس از ارجاع و رسیدگی مجدد به پرونده در دادگاه، این حکم به قتل غیرعمد تخفیف یافت و این فرد با پرداخت دیه روز گذشته از زندان آزاد شد.

محمد مصطفایی، وکیل مدافع علی مهین ترابی، با انتشار این خبر در وبلاگ شخصی خود، آزادی موکل خود پس از هفت سال و هفت ماه و یازده روز حبس را نتیجه تلاش افراد بسیاری دانسته و از اعضای خانواده مهین ترابی، فعالان حقوق اجتماعی، هنرمندان، خبرنگاران، روزنامه نگاران و کسان دیگر یاد کرده است.

آقای مصطفایی، که وکالت شمار دیگری از محکومان نوجوان را نیز بر عهده داشته است، در این نوشته نسبت به اجرای احکام شمار دیگری از شهروندان ایرانی که به دلیل ارتکاب جرایمی در سن نوجوانی به اعدام محکوم شده بودند ابراز تاثر کرده است.

سابقه پرونده اتهامی علی مهین ترابی به نزاعی در سال 1381 در رجایی شهر کرج باز می گردد که در جریان آن، جوان دیگری به نام مزدک به ضرب چاقو جان خود را از دست داد.

پس از این ماجرا، علی مهین ترابی به اتهام قتل عمد مزدک بازداشت و محاکمه شد هر چند در جریان بازجویی و محاکمه، ضمن قبول همراه داشتن چاقو، تاکید داشت که ضربه ای که مزدک را از پای درآورد عمدی نبوده و در نتیجه فشار جمعیت به او وارد شد.

محمد مصطفایی

مصطفایی در وبلاگ خود جزئیات پرونده و نحوه رسیدگی به آن را تشریح کرده است

در جریان محاکمه، پدر مقتول به عنوان یکی از اولیای دم خواستار پیگیری اتهام قتل عمد و اعدام علی مهین ترابی بود در حالیکه مادر مقتول از حق قصاص گذشت کرد.

در آبان ماه سال 1382، دادگاه علی مهین ترابی را در ارتباط با اتهام قتل عمد مجرم شناخت و او را به مجازات قصاص نفس همراه با پرداخت سهم دیه مادر مزدک از سوی پدر او، که خواستار قصاص بود، محکوم کرد.

صدور این رای با انتقادات و اعتراضات گسترده هواداران حقوق مدنی و میثاق های بین المللی حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان در داخل و خارج از ایران مواجه شد که خواستار تغییر این حکم و لغو صدور و اجرای احکام اعدام برای مجرمان جوان شدند.

با پیگیری هایی که صورت گرفت و از جمله مکاتبان وکیل مدافع، پرونده برای رئیس قوه قضائیه وقت ارسال شد که به دلیل ایرادات و ابهاماتی که در پرونده وجود داشت، آن را برای رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض ارجاع کرد.

تغییر حکم

سرانجام دادگاه دوم با توجه به محتویات پرونده و نحوه رسیدگی به آن در دادگاه اول، اتهام قتل عمد را وارد ندانست و با صدور حکم قتل غیر عمد، متهم را به پرداخت دیه محکوم کرد و علی مهین ترابی سرانجام پس از پرداخت دیه از زندان آزاد شد.

طناب دار در ایران

صدور احکام اعدام به ویژه در مورد نوجوانان در ایران با انتقادات جهانی مواجه بوده است

آزادی این مجرم نوجوان با استقبال وکیل مدافع و طرفداران حقوق مدنی مواجه شده است اما تبدیل مجازات اعدام در این مورد خاص نشانه تغییر در رویه قضایی و قوانین جزایی جمهوری اسلامی در مورد مجازات مجرمان نوجوان نبوده است.

علی مهین ترابی آزادی خود را مدیون بازنگری پرونده و صدور حکم برائت از اتهام قتل عمد بر اساس رسیدگی مجدد به محتویات پرونده و شواهد موجود بوده و در گزارش وکیل مدافع در این مورد، به تغییر در نگرش جمهوری اسلامی نسبت به اعدام نوجوانان اشاره ای نشده است.

جمهوری اسلامی ایران از جمله امضا کنندگان کنوانسیون حقوق کودک و در نتیجه، به اجرای مفاد آن متعهد است.

این کنوانسیون در ماه نوامبر سال 1989، مصادف با سی امین سالگرد صدور اعلامیه حقوق کودک، به تصویب اعضای سازمان ملل رسید و از سپتامبر 1990 جنبه اجرایی یافت.

ماده 37 کنوانسیون حقوق کودک صدور و اجرای احکام اعدام در مورد افرادی را که در سن زیر هجده سال مرتکب جرم شده اند ممنوع کرده است.

ایران (با جمعیتی حدود هفتاد میلیون نفر) از لحاظ آمار صدور و اجرای احکام اعدام در رده دوم جهانی پس از چین (با جمعیتی بیش از یک میلیارد و سیصد میلیون نفر) قرار دارد و دادگاه های جمهوری اسلامی همچنان به صدور حکم اعدام برای مجرمان نوجوان هم ادامه می دهند هر چند معمولا اجرای حکم تا پس از رسیدن سن محکوم به هجده سالگی به تعویق می افتد.

در قوانین جمهوری اسلامی، بر خلاف قوانین اکثر کشورهای جهان، قتل عمد هم معمولا یک جرم خصوصی محسوب می شود که مستلزم پیگیری اولیاء دم به عنوان شاکیان خصوصی است و توقف یا اجرای حکم اعدام به نظر اولیاء دم و تصمیم آنان در پافشاری بر اجرای حکم قصاص یا چشم پوشی از آن بستگی دارد.

شخصیت ها و نهادهای داخلی و بین المللی مدافع حقوق بشر، ضمن تاکید بر لزوم لغو مجازات اعدام به طور عام، صدور و اجرای این احکام در مورد محکومان نوجوان را به شدت مورد اعتراض قرار داده و تعهدات بین المللی ایران در این زمینه را یادآور شده اند.

car_2008_06febb.jpg
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto
به یاد امیر جوادی فر by sabzphoto