۱۳۸۸ آبان ۵, سه‌شنبه

مجازات اعدام، پیامی برای مخالفان


فعالان حقوق بشر می‌گویند، ایران پنج نفر را به خاطر ناآرامی ضددولتی به اعدام محکوم کرده است؛ از جمله چهار نفر که ماه‌ها پیش از انتخابات مناقشه‌آمیز ریاست جمهوری دستگیر شده بودند.

هادی قائمی مدیر کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران گفت، این چهار نفر از اعضای ادعا شده گروهی گوچک به نام کمیته پادشاهی ایران بودند که مدافع بازگشت سیستمی هستند که در انقلاب سال 57 سرنگون شد. وی می‌گوید، گفته شده است که محکوم پنجم عضو مجاهدین خلق است که گروهی مارکسیست اسلامی است و هزاران نفر از طرفداران آن در عراق سکونت دارند.

آقای قائمی گفت، همه این پنج نفر با معترضان پس از انتخابات یک کاسه و پس از دادگاه‌های نمایشی به اعدام محکوم شدند.

آقای قائمی گفت: "دولت گروه‌هایی که کمترین محبوبیت را در گروه‌های ضددولتی دارند انتخاب و ادعا می‌کنند که معترضان انتخابات هم از همین قماش هستند." وی گفت قصد دولت این است که نشان دهد مخالفان اقلیتی در حاشیه هستند و "بر آنها برچسب ضدانقلاب می‌زند."»

بیش از 4000 ایرانی طی اعتراضات پس از انتخاب آلوده به تقلب مجدد محمود احمدی‌نژاد در 22 خرداد ماه دستگیر شدند. اکثر آنها آزاد شده‌اند اما حدود 200 نفر پشت میله‌های زندان مانده‌اند و حدود 110 نفر محاکمه شده‌اند. یک طراح و برنامه‌ریز شهری ایرانی- آمریکایی به نام کیان تاجبخش هفته گذشته به 15 سال زندان محکوم شد.

آقای قائمی گفت، اعضای ادعا شده گروه طرفدار پادشاهی در ماه آوریل دستگیر شدند و کیفرخواست علیه آنها به روشنی اعلام کرد که آنها "پیش از اینکه بتوانند (علیه دولت) دست به عملی بزنند" توقیف شده‌اند.

اولین نفری که محکوم شد محمدرضا زمانی بود.

فیلم محاکمه تلویزیونی او در تاریخ 8 اوت (17 مرداد) او را نشان می‌دهد که در حال شرح دیدار خود با مامور اطلاعات آمریکا در شهر مرزی دوحوک در شمال عراق است. آقای زمانی پشت به متهمانی که خود را در اتاق محاکمه در بسته باد می‌زنند، در جایگاه متهم ایستاد و هنگامی که چگونگی دست داشتن خود در جمع‌آوری اطلاعات و ارائه آن به آمریکا را شرح می‌دهد، دست راستش را تکان می‌دهد.

دردانه فولادوند، سخنگوی گروه طرفدار پادشاهی تایید کرد که آقای زمانی برای رادیو این گروه کار می‌کرده است اما افزود "او مطلقا ارتباطی با آمریکایی‌ها نداشته و در هیچ عملیاتی در ایران شرکت نکرده است."

سازمان عفو بین‌الملل زندانی شدن آقای زمانی را به عنوان "استهزاء عدالت" محکوم کرد و از ایران خواست محکومیت اعدام علیه او را لغو کند.

زندان اوین تهران که آقای زمانی در آن نگهداری می‌شود، سخنگوی مطبوعاتی ندارد و سخنگوی قوه قضائیه ایران نیز از ابراز نظر تلفنی خودداری کرد. سخنگوی هیات نمایندگی ایران در سازمان ملل به درخواست اظهارنظر در مورد ادعاهای مبنی بر اینکه آقای زمانی و دیگر زندانیان محکوم شده، پیش از انتخابات 22 خرداد دستگیر شده بودند، پاسخ نداد.

آقای قائمی اشاره کرد که تعداد اعدام‌های سالانه ایران از سال 2005 که آقای احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور شده است چهار برابر و در سال گذشته به 350 مورد رسید.

آقای قائمی گفت استفاده از مجازات اعدام در این موارد سیاسی به این مقصود است که ایرانیان را بترساند که به اعتراض ادامه ندهند. وی گفت ممکن است این اعدام‌ها به این منظور نیز باشد که پایگاه تندروهای آقای احمدی‌نژاد را که از مذاکراه با آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران ناراضی هستند، آرام کند.

کسانی که به اعدام محکوم شده‌اند هنوز می‌توانند درخواست تجدیدنظر در حکم خود را به دیوان عالی ایران ارائه کنند.


در بند امنیتی زندان اوین چه می گذرد؟

زندان اوین از روز 22 خرداد تا کنون پذیرای بسیاری از فعالان سیاسی ، مطبوعاتی، مدنی و مردمی بوده که در اعتراض به کودتای انتخاباتی بازداشت شده اند.اکثر قریب به اتفاق این بازداشت شده ها در بندهای امنیتی زندان اوین نگهداری می شوند، هر چند تعدادی از این زندانیان آزاد شده اند اما خیل عظیمی هنوز در این بندهای 2 الف سپاه، 209 و 240 زندان اوین که سه بند امنیتی این زندان هستند به سر می برند. "روز" در گفتگو با برخی از کسانی که از این بندها آزاد شده اند و همچنین مصاحبه با علی اکبر موسوی خوئینی ها نماینده مجلس ششم، که در زمان مسوولیت خود از زندان های مختلف کشور بازرسی کرده، به بررسی وضعیت سه بند امنیتی فوق پرداخته است.

شکنجه های طاقت فرسا در بند 2 الف سپاه

بند 2 الف سپاه یکی از مخوف ترین بازداشتگاههای جمهوری اسلامی است. بندی که بعد از پی گیری های نمایندگان مجلس ششم و بستن بازداشتگاه عشرت آباد سپاه ایجاد شده است. اکثر زندانیان سیاسی و مطبوعاتی که بعد از انتخابات 22 خرداد بازداشت شده اند در این بند زندانی هستند.

یکی از این زندانیان که به تازگی از این بند آزاد شده است، در گفتگو با "روز" از عد م نظارت بر این بند و نوع بازجویی ها و شکنجه های رایج در این بند سخن گفته است.

این مصاحبه شونده با بیان اینکه در بند 2 الف سپاه ، هیچ زندانی اسم ندارد و فقط با کد شناخته می شود می گوید: بازجویی ها در این بند واقعا قرون وسطایی است به طوریکه بازجو ها نه آموزش بازجویی دیده اند و نه اصول بازجویی را می شناسند و هیچ اطلاعاتی هم از بازداشت شدگان ندارند و سعی می کنند با اعمال فشارهای غیرقانونی از خود زندانی اطلاعات بگیرند.

وی مبنای اطلاعات بازجویان بند 2 الف سپاه را تحقیقات محلی درباره افراد بازداشت شده ذکر کرده و می افزاید: در مورد همه ما به محل زندگی مان مراجعه کرده و سوالاتی پرسیده بودند و بر مبنای همین اطلاعات ، اقد ام به بازجویی میکردند.

وی تصریح می کند: در بند 2 الف سپاه، همه بازداشت شدگان را به چشم دشمن نظام نگاه می کنند و واقعا تصورشان این است که همه ما دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی هستیم.

این مصاحبه شونده درباره نوع بازجویی ها می گوید: یکباره نصف شب ها داخل سلول می ریزند و با کتک و لگد بیدارمان کرده و به اتاق بازجویی می بردند / به شدت مورد ضرب و شتم قرار میدهند، با کابل میزنند و فحش های رکیک میدهند و فحاشی می کنند و بیشتر تکیه شان در بازجویی ها بر مسائل اخلاقی است و اعترافاتی که می گیرند را تهدید می کنند که ایت اعترافات غیر اخلاقی را بر روی اینترنت می گذاریم و پخش می کنیم و خانواده ات را از هم می پاشیم. یا اینکه خانواده ات را می کشیم و یا بازداشت می کنیم و همین جا می آوریم.

وی می افزاید: آلبوم های عکس خانوادگی و فیلم های خانواد گی را ضبط کرده اند و تماشا م یکنند و به یکباره وسط بازجویی عکسی یا تیکه ای از فیلم خانوده گی را نشان میدهند و در مورد آن توضیحات میخواهند. در کل به شدت با شخصیت و روح و روان افراد بازی می کنند.

او با اشاره به وضعیت غیر قابل تجمل بهداشتی این بند می گوید: پتوها به شدت بوی ادرار میدهند و از سوی دیگر قوطی هایی که برای آب خوردن داده اند به شدت آلوده و توسط زندانیان قبلی استفاده شده است و من تعجب نمی کنم وقتی می شنوم که آقای میردامادی دچار عفونت مری شده یا آقای نبوی دچار عفونتی دیگر شده است چون اکثر زندانیان در این بند مشکلات پوستی و عفونت های مختلف دچار شده اند.

این مصاحبه شونده با شااره به عدم وجود نور در این بند می گوید: حتی هواخوری نیز که می برند هیچ گونه نوری وجود ندارد و فضا طوری است که نمی توانی تشخیص دهی که چه موقع از شبانه روز است.

وی با بیان اینکه بند 2 الف سپاه در داخل زندان اوین به سیاهچال سری معروف است می گوید: در این بند مثل بند 209 در داخل سلول ها زنگی وجود ندارد که موقع دستشویی آن را بزنیم بلکه یک کاغذی را باید از زیر سلول بیرون بگذاریم که در اکثر موارد زندانبانان این کاغذ ها را نمی بینند و من بارها ناچار شدم در همان سلول رفع حاجت کنم. از سوی دیگر هیچ یک از زندانبانان اجازه حرف زدن با زندانیان و حتی یک سلام هم ندارند و غیر از بازجو با هیچ کسی نمی توانیم حرف بزنیم. و زا سوی دیگر موقع دستشویی بردن به شدت تحقیر مان میکردند و مجبورمان میکردند چهار دست و پا و مثل حیوان ها راه برویم و همزمان با پوتین به شدت بر سر و رویمان میزدند.

او وضعیت غذای بند 2 الف را وحشتناک و غیر قابل خوردن توصیف کرده و می گوید: ظهرها فقط برنج خالی میدهند که بدان رب زده اند و در تمام طول بازداشت در این بند به هبچ عنوان گوشت نیم دهند و اینقدر غذاها غیر قابل تحمل است که اکثر زندانیان ناچار از روزه اجباری یا اعتصاب غذای اجباری می شوند.

قرص های روانگردان

وی به قرص هایی اشاره می کند که در بند 2 الف به اجبار به زندانیان خورانده می شود. این قرص ها به گفته او معمولا قبل از بازجویی ها خورانده می شود. این مصاحبه شونده توضیح میدهد: بعد از مصرف این قرص ها که حالت روانگرادن دارند، متوجه نمی شدیم که در بازویی ها چه چیزی گفته یا نوشته ایم و به شدت شاد و شنگول بودیم و به مرور دچار فراموشی های حاد می شدیم.

این زندانی که هنوز آثار شکنجه ها بر روح و روان و جسم او آشکار است ادامه میدهد: یک اتاقی دارند که باید از روی سیم آهنین که خاردار هم هست رد شوی و بدان برسی و یک طرف این اتاق دیواری وجود ندارد ساعت ها ما را در این اتاق نگه داشته و وانمود میکردند که میخواهند ما را پایین پرت کنند که این قضیه به شدت خود مرا آزار داد.

وی در پایان می گوید: یک بازپرس از دایره اقتصادی مبارزه با قاچاق در این بند مستقر کرده اند که این بازپرس احکام بازداشت و تفتیش و ... را بر مبنای دستورات فرماندهان سپاه صادر می کند.

مسولان قضایی اجازه ورود به بند 2 الف را ندارند

بند 2 الف سپاه به گفته علی اکبر موسوی خوئینی، نماینده مجلس ششم که آن زمان پی گیر مسائل مربوط به بازداشتگاهها بوده در اصل همان بازداشتگاه موسوم به 59 سپاه است که قبلا در پادگان ولیعصر (عشرت آباد) واقع بود و با پی گیریهای مجلس ششم تعطیل شده است.

موسوی خوئینی در این زمنیه به "روز" می گوید: بعد زا پی گیریهای فراوانی که کردیم آن موقع به ما اطلاع دادند که این بازداشتگاه تعطیل و به داخل زندان اوین منتقل می شود که همین بند 2 الف است که این روزها اخبار ناخوشایند زیادی نسبت بدان می شنویم.

این نماینده سابق مجلس، بند 2 الف را قوطی دربسته ای میداند که از عشرت آباد به زندان اوین منتقل شده است بدون اینکه اجازه بازدید داخل این قوطی به کسی داده شود.

وی با بیان اینکه هیات های بازدید مجالس بعدی هم امکان بازدید از این بند را نداشته اند می گوید: گویا دست اندرکاران نظامی ، هزینه عدم اجازه بازدید را به بازدید نمایندگان از این بند ترجیح می دهند.

موسوی خوئینی با اشاره به برکناری برخی از مسولان سابق زندان اوین و همچنین پرونده سازی برای برخی از نمایندگان، اشاره می کند که این مسولان و نمایندگان به دلیل پافشاری بر بازدید از بند 2 الف ، چنین سرنوشتی داشته اند.

وی با بیان اینکه حتی مسولان قضایی کشور هم اجازه بازدید از این بند را ندارند می گوید: ما میدانیم که حتی قاضی مرتضوی نیز اجازه ورود به این بند را نداشت و این جزیره در داخل زندان اوین همچنان بدون نظارت باقی مانده است و به کار خود ادامه میدهد و هر از چند گاهی نیز اخبار ناگواری از این بازداشتگاه منتشر می شود اما متاسفانه مسولان حکومتی ما تا فاجعه ای رخ ندهد غده ای ایجاد نشود حاضر به پذیرش هشدارها نیستند و چشمان خود را بر واقعیات می بندند و تا بدانجا پیش میروند که فاجعه ای همچون کهریزک رخ دهد و بعد از آن هم اقدام به فرافکنی م یکنند که چرا آبروی نظام را می برید و ...حاضر به پذیرش و پی گیری فجایع نیز نمی شوند.

وی با اشاره به اخبار نگران کننده درباره نوع بازجویی ها، شکنجه ها و وضعیت بهداشتی این بازداشتگاه می گوید: در مجلس ششم، یکبار یکی از دانشجویان که سپاه قصد بازداشت او را داشت به ما مراجعه کرد و از ما خواست به عنوان نماینده مجلس از وزارت اطلاعات بخواهیم او را بازداشت کند تا دست سپاه نیفتد و این طنز بسیار تلخ روزگار ماست.

این نماینده سابق مجلس می افزاید: بسیاری از کسانی که سالها پیش در بازداشتگاه سپاه بود ه اند هنوز دچار تیک های عصبی هستند و نتوانسته اند به حالت عادی خود بازگردند.

بند 209 اوین...

بند 209 زندان اوین ، متعلق به وزارت اطلاعات است و اکثر زندانیان سیاسی و مطبوعاتی طی سالهای گذشته در این بند زندانی بوده اند.

ژیلا بنی یعقوب ، روزنامه نگار و شیوا نظرآهاری، فعال حقوق بشر به تازگی از بند 209 زندان اوین آزاد شده اند. هر دوی آنها از نقض حقوق زندانیان در بند 209 که بازداشتگاه وزارت اطلاعات در داخل زندان اوین است، سخن می گویند.

شیوا نظرآهاری در گفتگو با "روز" از بازجویی با چشم بند، نشاندن متهم رو به دیوار، بازجویی در نیمه شب، پرسیدن سوالهای خارج از موضوع اتهام، ضرب و شتم زندانی و تحقیر زندانیان با تنبیه هایی همچون بشین و پاشو، کلاغ پر رفتن و پس گردنی های متوالی ، به عنوان مصداق بارز شکنجه و تحقیر بازداشت شدگان نام می برد. شکنجه هایی که در بند 209 زندان اوین همواره اعمال می شود.

او سپس به شرایط خود در این بند اشاره کرده و می گوید: یک یاز بارز ترین مشکلات در 209 ، مساله دستشویی است که از آن برای اعمال فشار استفاده می کنند و در شبانه روز ما 4 بار و مردان 3 بار اجازه دستشویی رفتن داریم که که متاسفانه تایم این دستشویی رفتن هم از سوی زندانبان تعیین می شود. یعنی ممکن است در تایمی نیازی به دستشویی نداشته باشی اما مجبور هستی بروی و در تایمی دیگر نیاز شدید داری اما ممانعت به عمل می اورند.

این فعال حقوق بشر از ساعات 6 صبح ، 12 ظهر، 5 بعد از ظهر و 11 شب به عنوان ساعاتی که اجازه دستشویی رفتن به زندانیان میدهند یاد می کند.

خانم نظرآهاری با اشاره برخوردهای سلیقه ای زندانبانان می گوید: در برخی شیفت ها این مشکل چند برابر می شد به طور مثال یکی از زندانبانان به شدت به مساله دستشویی رفتن ما حساسیت داشت و می گفت که برای تفریح به دستشویی می روید! و همین مسائل باعث می شد برخی اززندانیان ظروف یکبار مصرف را در داخل سلول برای رفع حاجت خود در مواقع بسیار اضطراری به کار برند.

مساله دستشویی که خانم نظرآهاری بدان اشاره می کند چنان در بند 209 حاد بود که محمد علی دادخواه، حقوقدان برجسته ایرانی که سه روز اجازه دستشویی رفتن را به او نداده بودند دچار مشکلات عدیده ای شده و بعد از آزادی ناچار از جراحی شد.

خانم نظرآهاری سپس به مساله آب این بند اشاره کرده و می گیود: به گفته خود زندانبانان، آب مصرفی از آب شرب شهری نبوده و از آب چاه است و همین مساله موجب بروز مشکلات روده ای بسیاری در زندانیان شد.

وی از ظروف یکبار مصرف و استفاده چند باره از این ظروف یاد کرده و می گوید: ما مجبور بودیم از ظروف یکبار مصرف به کرات استفاده کنیم و همین مساله نیز از نظر بهداشتی مشکلات زیادی ایجاد میکرد.

بر اساس قوانین بند 209 هر زندانی حق دارد سه بار در هفته از حمام اسفاده کند. این درحالیست که به گفته خانم نظرآهاری، چنین اجازه ای به زندانیان داده نمی شود و از سوی دیگر زندانیان از حق قانونی خود که هواخوری است نیز در اکثر موارد محروم هستند.

این فعال حقوق بشر می افزاید: در بند عمومی ، زندانیان لباس های عادی خود را به تن دارند اما در بند 209 یک دست لباس زندان به زندانی می پوشانند و هر چقدر هم که مدت بازداشت در این بند طولانی باشد اما فقط همین یکدست لباس در اختیار زندانیان است و مجبور هستند شسته و باز به تن کنند.

در بند 209 از وسایل خنک کننده در تابستان و گرمازا در زمستان خبری نیست و به یک پتو و لباس زندان هر زندانی ناچار است سر کند. دریچه هایی در سلولهای 209 تعبیه شده و لوله هایی کار گذاشته شده که گرمای سلولها را تامین کنند اما در عمل این لوله ها گرمای چندانی ایجاد نمی کنند.

وی که در اوج گرمای تابستان در بند 209 بوده می گوید: در سلولهای چند نفری که برای هر کسی فقط نیم متر فضا میرسد این وضعیت بدتر است و اصلا فضای نفس کشیدن هم نمی ماند. به گفته او در هر سلولی 5 الی 6 نفر نگهداری می شوند که به اصطلاح به این سلول ها، بند عمومی 209 گفته می شود. اما در بند مردان حتی 7 نفر نیز در یک سلول نگهداری می شوند.

خانم نظرآهاری غذای بند 209 را بهتر از سایر بندها توصیف می کند اما در عین حال می گوید: در ماه رمضان و در کل 30 روز فقط دو نوع غذا به ما دادند که این مساله باعث شد خیلی از ما دست به اعتصاب غذا بزنیم اما هیچ تغییری حاصل نشد.

این زندانی سیاسی که چند روزی نیز در بند قرنطینه زندان اوین زندانی بوده است درباره این بند می گوید: بند قرنطینه حالت سوئیت دارد که آشپزخانه، حمام و دستشویی در داخل آن تعبیه شده و ما جز موقع سرو غذا، زندانبان را نمی دیدیم و با سایر زندانیان هم ارتباطی نداشتیم.

وی با اشاره به بوی شدید فاضلاب و چاه در این بند می گوید: محدودیتی در ظاهر برای حمام وجود نداشت اما در عمل فقط هفته ای یکبار آب حمام گرم بود و فقط یکبار در هفته امکان حمام جود داشت.

خانم نظرآهاری همچنین از کمبود پتو و سرمای شدید بند قرنطینه انتقاد کرده و می افزاید: زندانیان معتقدند که بند 209 بهتر از بند قرنطینه و بند عمومی است چون در این بندها تفکیک جرایم نیست و همه نوع مجرم و بزهکاری در کنار زندانیان سیاسی قرار می گیرند.

بازداشتگاهی موقت اما طولانی مدت

ژیلا بنی یعقوب نیزبا اشاره به قانون هفته ای سه روز هواخوری در بند 209 به "روز" می گوید: عملا این قانون نادیده گرفته می شود و زندانبان ها روزهایی که کارشان زیاد است هواخوری را به راحتی حذف می کنند.

این روزنامه نگار با شاره به عدم امکان هواخوری می افزاید: در سلول های کوچک 209 عملا خبری از آفتاب نیست و هواخوری که حذف می شود زندانیان دچار رخوت و افسردگی شدید می شوند و از سوی دیگر دریچه های کوچک سلول ها را نیز می بندند و کوچکترین جریان هوایی در سلول ها وجود ندارد و گاهی اوقات نفس کشیدن به شدت سخت می شود.

به گفته او از این دریچه ها به عنوان عامل فشار استفاده می کنند و وقتی صدای زندانی بلند می شود به عنوان تنبیه اجازه باز کردن دریچه ها را نمی دهند.

وی می افزاید: متاسفانه کتاب و روزنامه به هیچ عنوان در اختیار زندانیان قرار نمی گیرد و حداقل امکانات رفاهی به راحتی از زندانیان سلب می شود خانواده های زندانیان حتی برای تحویل لباس گرم نیز با مشکل مواجه هستند.

خانم بنی یعقوب از نگهداری طولانی مدت در بند 209 به عنوان سخت ترین مسله یاد کرده و می گوید: 209، بازداشتگاهی موقت است اما سه ، چهارماه و حتی در مواردی من دیده ام که کسانی 16 یا 17 ماه در این بند بازداشت هستند و اجازه هیچ گونه ارتباطی با سایر زندانیان را نیز ندارند و این امر از نظرروحی و جسمی به شدت آزار دهنده است.

عدم حاکمیت قانون در 209 و 240

علی اکبر موسوی خوئینی ، وضعیت بند 209 را در مقایسه با بند الف سپاه قابل تحمل تر توصیف می کند اما در عین حال می گوید که در این بند نیز قانون اعمال نمی شود. او می افزاید: نگهداری طولانی مدت افراد در بازداشتگاهی که به صورت موقت است آثار روحی ، روانی و جسمی جبران ناپذیری را ایجاد می کند.

او سپس به تغییرات و اصلاحاتی اشاره می کند که بعد از پی گیریهای هیات تحقیق و تفحص مجلس ششم در این بازداشتگاه و همچنین بازداشتگاه 240 اعمال شده اما آن را ناکافی دانسته و می گوید: متاسفانه عدم حاکمیت قانون و بازجویی ها غیر قانونی همچنان در این بند وجود دارد.

این نماینده سابق مجلس با اشاره به بند 240 اوین می گوید: این بند متعلق به حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی است و قسمت هایی از آن توسط واحد های دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرد به طور مثال برخی از روحانیون را به این بند منتقل کرده بودند.

نقض حقوق زندانیان و سابقه ای سی ساله

نقض حقوق زندانیان در جمهوری اسلامی، سابقه ای سی ساله دارد و همواره یکی از چالش برانگیز ترین مسائل ازآغاز شکل گیری جمهوری اسلامی تا کنون بوده است. هرچند در قانون اساسی و قوانین موضوعه ایران، حقوقی برای متهم یا مجرم ، تعریف شده اما تجربه و روند سی ساله نشان داده است که تا فاجعه ای در بازداشتگاهی رخ ندهد، هیچ مقام مسولی خود را ملزم به رعایت حقوق زندانیان نمیداند. بعد از رخ دادن فجایعی چون کهریزک و افشای این گونه فجایع نیز، نه مسولی حاضر است که مسولیت این فجایع را بر عهده بگیرد و نه به طور شفاف و عملی با عاملان این فجایع برخورد می شود. بلکه با کمی سر و صدای مطبوعاتی و چند مصاحبه درباره پی گیری موضوع ، در اینگونه موارد تلاش شده است که قضیه شامل مرور زمان شده و به فراموشی سپرده شود.

نوع بازجویی ها، وارد شدن به حریم شخصی و خانوادگی افراد، چشم بند و دستبند، فحاشی و توهین به زندانی، بازجویی های غیر اخلاقی، شکنجه های روحی و جسمی و ... نمونه کوچکی از نقض حقوق زندانیان در جمهوری اسلامی است. پیش از فجایع بازداشتگاه کهریزک، زهرا بنی یعقوب و زهرا کاظمی شاید معروف ترین قربانیان شیوه های بازجویی زندان های جمهوری اسلامی باشند که پیش از اتمام تحقیقات مقدماتی پرونده آنها و در حالیکه در بازداشت موقت به سر می بردند کشته شدند و هنوز هم هیچ مسولی مسولیت این قضایا را برعهده نگرفته است.

وجود بازداشتگاههای غیر قانونی بر این بی قانونی افزوده استو هر نهاد اطلاعاتی بازداشتگاههای خاص خود را دارد. بازداشتگاههایی که زیر نظر هیچ نهادی نیست و هر چند با پی گیری های گروه هیات تحقیق و تفحص مجلس ششم برخی از این بازداشتگاههای غیر قانونی تعطیل شدند اما بازداشتگاه‌ پلیس آگاهی تهران (شاپور)، بازداشتگاه سازمان حفاظت اطلاعات ارتش، بازداشتگاه اماکن، بازداشتگاه‌های حفاظت اطلاعات وزارت دفاع موسوم به 64، بازداشتگاه حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی، بازداشتگاه حفاظت اطلاعات سپاه، بازداشتگاه اطلاعات سپاه، بند 209 وزارت اطلاعات در زندان اوین، بازداشتگاه آگاهی در شهرری، بازداشتگاه ستاد مبارزه با مواد مخدر در شهرری،بازداشتگاه کلانتری 160 خزانه، بازداشتگاه آگاهی ورامین، بازداشتگاه آگاهی شهریار، بازداشتگاه مبارزه با مواد مخدر شهریار و بازداشتگاه دادسرای ناحیه 7 دادگاه انقلاب نمونه هایی از بازداشتگاههای غیرقانونی هستند که به نوشته روزنامه خبر "وضعیت مدیریتی آنها با ابهام مواجه است".

این بازداشتگاهها خارج از نظارت سازمان زندان ها و در برخی مواقع مخفی هستند.

هشدار مقام سپاه در مورد 13 آبان

سردار فضلی

با ادامه درخواست های برخی معترضان به نتایج انتخابات برای بدل کردن تظاهرات رسمی 13 آبان به یک تجمع اعتراضی دیگر، یک مقام نظامی در این باره هشدار داده است.

به گزارش خبرگزاری فارس سردار علی فضلی، فرمانده سپاه سیدالشهدای استان تهران روز دوشنبه در جلسه "یادواره کشوری شهید فهمیده" در کرج گفت: "کانون فتنه اعلام کرد که در روز 13 آبان شیطنت هایی را خواهد داشت، در این زمینه نیز باید هوشیار باشیم و غفلت نکنیم."

او ابراز نگرانی کرد که "اگر نگران نباشیم در آینده مشکلات جدی تری را خواهیم داشت."

مقام های متعدد جمهوری اسلامی از اعتراضات گسترده به نتایج انتخابات به عنوان "فتنه" نام برده اند و مخالفان را متهم به تلاش برای انقلاب مخملی کرده اند.

مخالفان که دولت از تجمعات آنها جلوگیری می کند در روز قدس در 27 شهریور با شعارهایی چون "نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران" و "مرگ بر دیکتاتور" دست به تظاهراتی بزرگ زدند و اکنون بار دیگر با استفاده از اینترنت و گاه دیوارنویسی برای بدل کردن 13 آبان به یک مراسم ضد دولتی از مردم دعوت می کنند.

اما چهره های اصلی مخالفان مثل میرحسین موسوی نامزد معترض انتخابات که دولت محمود احمدی نژاد را نامشروع می داند تاکنون رسما از هواداران خود برای شرکت در این راهپیمایی دعوت نکرده اند.

البته مهدی کروبی دیگر چهره ممتاز مخالفان روز دوشنبه در یک پیام ویدئویی با اشاره به برخی "انحرافات" پس از درگذشت رهبر جمهوری اسلامی در سال 1368 گفت که مردم امروز "ایستاده اند" و افزود: "لذا در چنین شرایطی ما در هر صحنه ای حاضر می شویم، در صحنه حضور داریم، راهپیمایی باشد، 22 بهمن باشد، عاشورا باشد."

13 آبان که مصادف با سالگرد اشغال سفارت آمریکا در سال 1358 است، روز دانشجو و "روز مبارزه با استکبار" نامگذاری شده است.

سردار فضلی چندمین مقامی است که در مورد احتمال راهپیمایی مخالفان در روز 13 آبان اظهار نظر می کند.

چند هفته پیش در روز 24 مهر احمد جنتی امام جمعه موقت تهران با اشاره به 13 آبان گفت "کسانی که مهره دست دیگران هستند و نقشه هایشان در مراسمی مانند روز قدس خنثی شد، در این مراسم نیز بی نقشه نیستند هرچند می دانند این بار هم نقشه هایشان نقش برآب خواهد شد."

روح الله حسینیان، رئیس فراکسیون "انقلاب اسلامی" در مجلس شورای اسلامی نیز روز ۲۹ مهر به خبرگزاری رسمی دولت ایران گفت: "برای راهپیمایی روز قدس هم تمام رادیوهای خارجی و ضد انقلاب و رسانه های داخلی همسو با این جریان تلاش خود را به کار بردند، اما نتوانستند بیش از چند هزار نفر را جمع کنند و این افراد در مقابل سیل جمعیت حزب اللهی به حساب نیامدند".

اسماعیل احمدی‌مقدم فرمانده نیروی انتظامی ایران هشدار داده است که پلیس در صورت برگزاری راهپیمایی ضددولتی "با متخلفان برابر قانون برخورد خواهد کرد.

بیانیه اتحادیه اروپا درباره حقوق بشر در ایران بعد از انتخابات

اتحادیه اروپا

سوئد که ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، به نمایندگی از اعضای این اتحادیه بیانیه ای در محکومیت وضعیت حقوق بشر در ایران بعد از انتخابات ریاست جمهوری این کشور در خرداد ماه سال جاری صادر کرده است.

در این بیانیه بازداشت بیش از ۴۰۰۰ نفر در ناآرامی های بعد از انتخابات و ادامه بازداشت تعداد زیادی از روزنامه نگاران، مدافعان حقوق بشر و کنشگران سیاسی محکوم شده و اتحادیه اروپا "با اصرار" از مقامات ایرانی خواسته است روزنامه نگاران و افرادی را که برای جرایم سیاسی در بازداشت هستند آزاد کند. در این بیانیه مشخصا از بهزاد نبوی، محسن میردامادی، احمد زیدآبادی، محمد قوچانی، عیسی سحرخیز، بهمن احمدی امویی و کیان تاجبخش نام برده شده است.

اتحادیه اروپا همچنین از "گزارش های نگران کننده درباره بدرفتاری و شکنجه در زندان ها و بازداشتگاه ها" ابراز بیزاری کرده و از دولت ایران "موکدا" خواسته در مورد این ادعاها تحقیقات کامل به عمل آورد.

در بخش دیگری از بیانیه اتحادیه اروپا از محاکمه دسته جمعی حدود ۱۵۰ نفر ابراز نگرانی شده و آمده است که رویه این دادگاه و احکام صادره پس از آن "با معیارهای بین المللی برگزاری دادگاه عالانه که ایران به آنها متعهد گردیده، مطابقت ندارد و در خیلی از موارد به طور فاحش مغایر با قانون اساسی و قوانین ایران است."

اتحادیه اروپا همچنین کلیه احکام اعدام و بخصوص احکام مربوط به جرایم سیاسی را محکوم کرده و اعلام کرده "به طور اخص شدیدا نگران چهار حکم اعدامی است که برای چهار نفر در یکی از دادگاه های دسته جمعی صادر شده است."

رئیس دانشگاه شیراز: عده ای با گفتن الله اکبر اخلال ایجاد می کنند

نشان دانشگاه شیراز

پرونده تعدادی از دانشجویان معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در دانشگاه شیراز در دست بررسی است

رئیس دانشگاه شیراز نسبت به الله اکبر گفتن های شبانه دانشجویان اعتراض کرده و گفته است "برخی که قصد اخلال در دانشگاه را دارند شبها در حد چند دقیقه الله اکبر می گویند و ایجاد اخلال می کنند."

محمد هادی صادقی رئیس دانشگاه شیراز در گفتگو با خبرگزاری مهر خواستار برخورد ده تا پانزده دانشجویی شده است که به گفته وی این دانشجویان "باعث ایجاد اخلال و بی نظمی هایی در خوابگاههای دانشگاه (شیراز) شده اند."

الله اکبر گفتن های شبانه بعد از اعلام نتایج انتخابات در شهرهای مختلف شروع شد و معترضان به نتایج انتخابات در ساعات معینی در طول شب پشت بام رفته و شعار الله اکبر سر می دهند.

آقای صادقی همچنین می گوید پرونده 20 تا 30 نفر از دانشجویان در کمیته انضباطی به خاطر اتفاقات پس از انتخابات در حال بررسی است.

بعد از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری اعتراضاتی در برخی دانشگاهها نظیر دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه شیراز انجام شد و پرونده ای که رئیس دانشگاه شیراز به آن اشاره کرده، به دانشجویانی مربوط می شود که در این اعتراضات حضور داشتند.

به گفته رئیس دانشگاه شیراز پرونده دانشجویان در کمیته انضباطی این دانشگاه در حال بررسی است.

در حالی پرونده هایی برای برخی دانشجویان معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در کمیته های انضباطی تشکیل شده، اعتراضات در دانشگاهها با شروع سال تحصیلی ادامه یافته و در روز بازگشایی دانشگاهها گروهی از دانشجویان دانشگاه تهران در محوطه این دانشگاه دست به تجمع زدند. اتفاق مشابهی نیز در برخی دانشگاهها از جمله دانشگاه صنعتی شریف رخ داد.

بعد از این وقایع، معاونت دانشجویی وفرهنگی دانشگاه تهران به دانشجویان ساکن کوی این دانشگاه هشدار داد که حق برگزاری تجمع ندارند و در صورت شرکت در تجمعات بدون مجوز با آنها برخورد خواهد شد.

در پی اعتراضات گسترده ماه های اخیر به نتایج دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، برخی مقام های جمهوری اسلامی نسبت به بروز اعتراضات دانشجویی همزمان با بازگشایی دانشگاه ها ابراز نگرانی کردند و حتی گفته شد که برخی مقام ها موضوع تعطیلی دانشگاه ها برای یک ترم را مطرح کردند که این خبر از سوی مقام های رسمی تکذیب شد.

تجمع اعتراض آمیز در دانشگاه آزاد تهران با 'برخورد' بسیجی ها روبرو شد

تجمع اعتراض آمیز دانشگاه آزاد تهران - عکس از خبرنامه امیرکبیر

منابع دانشجویی تعداد معترضان را حدود دو هزار نفر برآورد کردند - عکس از خبرنامه امیرکبیر

بنابه گزارش ها از تهران، دانشجویان دانشکده فنی واحد تهران مرکز ظهر روز سه شنبه در داخل ساختمان دانشکده تجمع کردند که با برخورد نیروهای بسیجی روبرو شد.

"خبرنامه امیرکبیر" - پایگاه خبری دانشجویان دانشگاه صنعتی امیر کبیر - و برخی دیگر از وبسایت های دانشجویی شمار دانشجویان معترض در این تجمع را بیش از دو هزار نفر برآورد کرده اند.

ویدئوهایی نیز از این تجمع در اینترنت منتشر شده است که در آنها شعارهایی چون "دولت کودتا، استعفا استعفا" و "بسیجی برو بیرون" شنیده می شود.

به گزارش منابع دانشجویی در ایران، این تجمع ظهر روز سه شنبه شکل گرفت و پس از ساعتی نیروهای بسیجی با استفاده از گاز اشک آور دانشجویان را پراکنده کردند و عده ای از آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادند.

به نوشته خبرنامه امیر کبیر بسیجی ها که حضور پررنگی در داخل و اطراف دانشگاه داشتند، علاوه بر گاز اشک آور به باتوم و شوک دهنده الکتریکی مجهز بودند و در این درگیری بیش از 10 دانشجو زخمی شده اند.

در پی این حادثه کلاس های عصر دانشکده فنی دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز تعطیل شد.

این سومین تجمع اعتراض آمیز دانشجویان دانشگاه آزاد تهران طی چند هفته اخیر توصیف می شود که به نوشته خبرنامه امیرکبیر احضار تعدادی از دانشجویان به دفتر حراست دانشگاه را در پی داشته است.

از زمان بازگشایی مراکز تحصیلی در ابتدای مهرماه، بسیاری از دانشگاه های ایران از جمله دانشگاه تهران، صنعتی شریف و دانشگاه های دولتی و آزاد برخی دیگر از شهرها صحنه اعتراضات دانشجویی بوده است.

این اعتراضات به انتخابات ریاست جمهوری 22 خرداد مربوط می شود که طی آن محمود احمدی نژاد برنده اعلام شد که با تردید گروه های بزرگی از رای دهندگان مواجه شد و اعتراضات بی سابقه ای را در پی داشت.

تشنج و اعتراضات دانشجویی در سه دانشگاه ایران

تجمع سه شنبه دانشگاه آزاد تهران واحد جنوب - عکس از گویا نیوز

جمعیت معترضان بیش از 1500 نفر تخمین زده شده است

دانشگاه آزاد تهران واحد جنوب روز سه شنبه صحنه تجمع اعتراضی صدها دانشجو بود که شعارهایی در حمایت از اصلاح طلبان سر می دادند و همزمان بروز تشنج و سرداده شدن شعارهای اعتراضی در دانشگاه هایی در شهرهای مشهد و اهواز به علت سخنرانی یک نماینده محافظه کار مجلس گزارش شده است.

در تجمع ظهر سه شنبه در برابر دانشکده فنی دانشگاه آزاد تهران واحد جنوب دانشجویان شعار "یاحسین، میرحسین" و "میرحسین زنده باد، کروبی پاینده باد" سر می دادند.

برخی منابع غیررسمی شمار دانشجویان معترض را بیش از 1500 نفر تخمین زده اند و به نظر نمی رسد که به درگیری با نیروهای امنیتی یا طرفدار دولت منجر شده باشد.

سایت "موج آزادی" که توسط مخالفان اداره می شود این تجمع را چنین توصیف کرد: "دانشجویان دانشگاه آزاد تهران جنوب طبق اعلامیه‌ای که از چند روز قبل پخش شده بود، برای اعلام حمایت از دوستان خود در دانشگاه آزاد تهران مرکز، اعتراض به فجایع رخ داده و ادامه به کار دولت کودتا از ساعت 12 در صحن اصلی دانشگاه جمع شدند. این گروه که حدود دوهزار نفر بودند سپس به طرف ساختمان اداری حرکت کردند با خواندن سرود یار دبستانی من و شعارهایی چون "یا حسین، میر حسین"، "مرگ بر دیکتاتور"، "الله‌اکبر"، "کروبی زنده باد موسوی پاینده باد"، "زندانی سیاسی آزاد باید گردد" و ... سر دادند. این تجمع که حدود نیم ساعت به طول انجامید بدون درگیری خاصی پایان یافت."

اما خبرگزاری فارس که از دولت حمایت می کند در گزارشی تظاهرات سه شنبه را کمرنگ جلوه داد و نوشت: "با وجود تبليغات پيامكی، وبلاگی و مكتوب هواداران موسوی در دانشگاه آزاد تهران جنوب برای تجمع در اين دانشگاه، بيشتر از 50 نفر از دانشجويان اين دانشگاه در تجمع مذكور شركت نكردند."

در چندین هفته گذشته بعضی از واحدهای دانشگاه آزاد صحنه تظاهرات ضددولتی بوده است.

تشنج در پی حضور نماینده مجلس

همزمان حضور حمید رسایی از نمایندگان محافظه کار مجلس و از مخالفان صریح اللهجه اصلاح طلبان، در دانشگاه های پیام نور مشهد و مهندسی چمران در اهواز باعث اعتراض دانشجویان و تشنج در این دانشگاه ها شد.

آقای رسایی ظاهرا روز دوشنبه در دانشگاه پیام نور مشهد سخنرانی داشت که بنابه گزارش ها با درگیری مخالفان و هواداران دولت همراه بود.

گفته می شود که آقای رسایی در سخنان خود به اصلاح طلبان حمله کرد که باعث اعتراض گروه هایی از دانشجویان و بعد از آن درگیری فیزیکی شد.

حمید رسایی از نمایندگان حامی محمود احمدی نژاد در مجلس است که به نوشته سایت "کلمه" - وابسته به میرحسین موسوی - تاکنون چندین بار خبر از جمع آوری امضا برای شکایت از موسوی و کروبی داده است.

سایت کلمه نوشت: "در هفته گذشته نیز او (آقای رسایی) یکبار دیگر با تکرار ادعای تهیه شکایت نامه علیه میر حسین موسوی گفت که ۱۰۰ نماینده مجلس این شکایت نامه را امضا کرده اند که علاوه بر تکذیب اکثر نمایندگان دادستان تهران نیز وجود هرگونه شکایت نامه علیه میرحسین موسوی را تکذیب کرد."

همچنین ویدئوهایی از جو متشنج در سالنی در دانشگاه چمران اهواز که آقای رسایی در آن قصد سخنرانی داشت منتشر شده است.

دانشجویان با شعار "دروغگو دروغگو 63 درصدت کو" و "یاحسین میرحسین" به حضور آقای رسایی اعتراض کردند.

به گزارش سایت "موج آزادی" که از اصلاح طلبان حمایت می کند آقای رسایی در واکنش به شعار "بی عرضه برگرد تهران" گفت: "رسایی اگر بی عرضه بود، 40 میلیون سیلی به شما نمی‌زدند"

او همچنین در واکنش به شعار "دروغ گو، دروغ گو، 63 درصدت كو؟" گفت: "دروغگو كسی است كه به اسم دانشجو وارد دانشگاه می‌شود و گردن كلفتی می‌كند و دیكتاتوری می‌كند. دانشجو اهل بحث و منطق و گفتگو است."

بنابه این گزارش دانشجویان به سوی آقای رسایی فلفل سبز و قوطی آب پرتاب کردند.

از زمان بازگشایی دانشگاه ها بسیاری از آنها صحنه اعتراضات دانشجویی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری 22 خرداد بوده است.

در آن انتخابات آقای احمدی نژاد برنده اعلام شد که تظاهرات گسترده کسانی را که به نتایج باور نداشتند به دنبال داشت.