۱۳۸۸ آبان ۲۴, یکشنبه
از مترو تا فرهنگستان ؛ دولت بزرگ می شود یا کوچک؟
اعتراض موسوی و کروبی به برخورد با زنان در ۱۳ آبان
میرحسین موسوی و مهدی کروبی، دو تن از رهبران مخالفان دولت در ایران، به برخوردهایی که روز ۱۳ آبان با تظاهرکنندگان معترض، به ویژه زنان صورت گرفت اعتراض کردند.
آقای موسوی که عصر روز جمعه ۲۲ آبان (۱۳ نوامبر) برای ملاقات با آقای کروبی به منزل او رفته بود، گفت: "شرکت در تظاهرات ۱۳ آبان چه ایرادی داشت؟ مردم می آمدند و آرام شعارهایشان را هم می دادند، اما پخش فیلم های رفتارهای خشونت آمیز، حمله به مردم و باتوم زدن به سر و پای خانم ها، عاقبت خوشی نخواهد داشت".
اشاره آقای موسوی به فیلم هایی است که روز ۱۳ آبان در اینترنت منتشر شد و برخورد خشونت آمیز مأموران حکومتی را با زنان نشان می داد.
آقای موسوی این برخورد ها را "اوج شکستن سنت های مرسوم جامعه" دانست.
آقای کروبی هم در این دیدار گفت که حتی در "زمان پهلوی" احترام خانم ها در جامعه حفظ می شد، "اما حالا در جمهوری اسلامی با زنان به قدری با خشونت رفتار می شود که اخبار متواتری از زدن بانوان با باتوم به اطلاع می رسد".
‘شعارهای نامتعارف’
آقای کروبی و آقای موسوی، هر دو با اشاره به آنچه مطرح شدن "شعارهای نامتعارف" در تجمعات اخیر معترضان می خواندند، برخوردهای مأموران حکومتی را عامل سر داده شدن این شعارها دانستند.
آقای کروبی گفت که "کتک زدن مردم" آنها را به دادن شعارهای افراطی تحریک می کند.
آقای موسوی هم گفت: "شعارهای ساختارشکنانه، اغلب متأثر از خشونت نیروهای امنیتی است که با ناجوانمردی به پیر و جوان و زن و مرد حمله می کنند".
او تأکید کرد که جنبش اعتراضی ایران از "ارزش های بنیادین" دفاع می کند و مخالف "دروغ" و "تقلب" است، بنابراین با ارعاب و سرکوب نمی توان جلوی آن را گرفت.
جنبش اعتراضی، شورش نیست
آقای موسوی گفت: "سرکوب شورش را از بین می برد، اما آنچه ما در کشور شاهد آن هستیم شورش نیست، بلکه درخواست حقوق قانونی است".
او تأکید کرد که جنبش اعتراضی موسوم به "راه سبز" به خشونت دست نخواهد زد و افزود: "سلاح ما، شعارهای مسالمت آمیز و عقلانی ما است".
به نظر می رسد تأکیدهای مکرر و درخواست های پی در پی رهبران جنبش اعتراضی ایران برای حفظ ماهیت مسالمت آمیز حرکت های اعتراضی و خودداری معترضان از مطرح کردن شعارهای تند، نشان دهنده نگرانی آنها از گرایش این جنبش به خشونت در اثر برخوردهای تند مأموران حکومتی است.
آقای موسوی در دیدار روز جمعه خود با آقای کروبی همچنین روایت خود را از آنچه در روز ۱۳ آبان باعث عدم حضور او در تظاهرات شده بود، شرح داد.
روایت موسوی از ۱۳ آبان
او گفت که از صبح آن روز "موتورسواران لباس شخصی" بیرون فرهنگستان هنر جمع شده و راه های خروجی فرهنگستان را مسدود کرده بودند.
آقای موسوی گفت: "آنها کاری کردند که من سعادت نداشته باشم به جمع مردم بپیوندم و در این اجر معنوی شریک بشوم".
پیش تر خبرگزاری رسمی دولت ایران مصاحبه ای را به حسین کروبی، فرزند مهدی کروبی نسبت داده بود که در آن علت عدم حضور آقای موسوی در تظاهرات، عدم شجاعت کافی عنوان می شد.
حسین کروبی انجام "مصاحبه" با ایرنا را رد کرد و توضیح داد که بخش هایی از مکالمه دوستانه او با یک خبرنگار به صورت "تحریف شده" منتشر شده است.
برخی رسانه های نزدیک به اصولگرایان حامی دولت در ایران، گزارش هایی از به وجود آمدن نوعی کدورت میان آقای موسوی و آقای کروبی منتشر کرده بودند.
به نظر می رسد یکی از دلایل دیدار آقای موسوی و آقای کروبی، خنثی کردن این ابهامات بوده است.