روسیه انتظار دارد که ایران به پیشنهاد آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر ارسال ذخیره اورانیوم غنی شده این کشور به خارج برای تبدیل به سوخت اتمی، به سرعت پاسخ مثبت دهد.
آندره نسترنکو، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز سه شنبه ۳ آذر (۲۴ نوامبر) در یک کنفرانس خبری، ظاهرا در پاسخ به سئوالی در مورد احتمال اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران گفت: "ما روی پاسخ مثبت و سریع ایران حساب می کنیم، بنابراین موضوع تحریم های ویژه نامربوط است".
این اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه ساعتی پس از آن منتشر شد که همتای ایرانی او گفته بود که کسی در ایران با پیشنهاد مبادله سوخت مخالفت اصولی ندارد.
رامین مهمان دوست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته بود: "کسی در جمهوری اسلامی ایران با خروج اورانیوم ۳.۵ درصد مخالفت نکرده است، آنچه گفته شده نحوه خروج آن است، باید در شرایطی سوخت از کشور خارج شود که از تأمین سوخت ۲۰ درصد غنی شده مطمئن شویم".
همزمان سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران هم گفت: "ما برای تأمین سوخت باید تضمین های عینی داشته باشیم و اگر این تضمین های عینی برای ما فراهم نشود، گزینه هایی داریم که به آن گزینه ها عمل خواهیم کرد".
ایران هنوز روشن نکرده است که این "تضمین های عینی" چه می تواند باشد و منظور از "گزینه های دیگر" چیست.
پیشنهاد مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که پس از چند دور مذاکره میان نمایندگان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ مطرح شد، این بود که ایران ۷۵ درصد از ذخیره اورانیوم غنی شده خود را برای تبدیل به میله های سوخت هسته ای قابل استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران به خارج بفرستد.
در صورت توافق بر سر این پیشنهاد، نگرانی کشورهای غربی از احتمال استفاده ایران از ذخیره اورانیوم ۳.۵ درصد غنی شده خود در یک برنامه نظامی احتمالی، دست کم برای یک سال کاهش می یافت.
تصمیم دشوار
از آنجا که پیشنهاد ارسال اورانیوم ۳.۵ درصد به خارج برای غنی شدن تا میزان ۲۰ درصد را نخستین بار محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران مطرح کرده بود، به نظر می رسید که ایران قصد دارد از این طریق تنش بر سر برنامه هسته ای خود را کاهش دهد.
ظاهرا سعید جلیلی هم که مسئولیت مذاکرات هسته ای ایران را به عهده دارد، در اجلاس ژنو موافقت کلی کشورش را با چنین پیشنهادی اعلام کرده بود.
اما این پیشنهاد، واکنش منفی مخالفان و منتقدان دولت ایران را برانگیخت.
میرحسین موسوی، یکی از رهبران مخالفان دولت ایران توافق ژنو را "مایه حیرت" خواند و گفت: "قول و قرارهایی که در ژنو داده شده، اگر اجرا شود بر باد دادن همه زحمات هزاران دانشمند در کشور است و اگر اجرا نشود زمینه اجماعی را برای تحریم گسترده علیه ایران ایجاد خواهد کرد".
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی هم که پیش تر خود مسئولیت مذاکرات هسته ای ایران را به عهده داشت و یکی از اصولگرایان منتقد دولت آقای احمدی نژاد محسوب می شود، طرح آژانس بین المللی انرژی اتمی را یک "فریب" خواند و گفت: " تصور آنها این است که به این طریق مواد غنی شده را از دست ما در آورند که امیدواریم ایرانی ها به این مسئله توجه لازم را داشته باشند".
اکنون ایران در وضعیتی دشوار قرار گرفته است، پذیرش پیشنهاد آژانس بین المللی انرژی اتمی، ممکن است نوعی "عقب نشینی" از سوی دولت ایران تلقی شود و نتیجه تبلیغات چند ساله در مورد دستاوردهای برنامه اتمی این کشور را نابود کند.
اما از سوی دیگر، عدم پذیرش پیشنهاد آقای برادعی هم زمینه توافق بین المللی علیه ایران برای اعمال فشار بیشتر را فراهم می کند که می تواند در وضعیت دشوار اقتصادی امروز ایران، برای دولت این کشور بسیار پر هزینه باشد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر