دولت آمریکا بار دیگر خواهان آن شد که ایران مرکز اتمی قم را فورا و بطور کامل به روی بازرسان بین المللی بگشاید و تمام مدارک ساخت آن را در اختیار آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دهد.
رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید، روز سه شنبه (29 سپتامبر) گفت: "آنچه غیرقابل انکار است این است که این مرکز مغایر با تعهداتی که ایران بر اساس پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای دارد ساخته شده است، تعهداتی که ایران در برابر آژانس بین المللی انرژی اتمی متقبل شده است."
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، این اتهام را رد کرده است.
به گفته او، ایجاد مرکز غنی سازی اورانیوم قم با مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی مغایرتی ندارد.
ایران می گوید که بر اساس مقررات آژانس، کشورهای عضو باید شش ماه قبل از تزریق گاز به سانتریفوژهای غنی سازی، آژانس را از تصمیم به اجرای چنین فعالیتی آگاه سازند، در حالی که به گفته او، ایران 18 ماه زودتر، در این مورد اطلاع رسانی کرد.
کارشناسان هسته ای در آمریکا این استدلال ایران را رد می کنند.
جیمز آکتون، کارشناس مسائل اتمی در واشنگتن، می گوید که بر اساس مقرراتی که آژانس در اوایل دهه 1990 میلادی وضع کرد، دولت های عضو آژانس از جمله ایران باید به محض این که تصمیم به ساخت یک مرکز اتمی گرفتند آن را به آژانس اطلاع دهند.
علی اکبر صالحی در عین حال تاکید کرده است که ایران به زودی برنامه زمانی بازدید بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از این تاسیسات که به گفته ایران ساخت آن سه سال طول کشیده است را به اطلاع آژانس خواهد رساند.
سخنگوی کاخ سفید روز سه شنبه بار دیگر خواهان این شد که بازرسان آژانس بتواند با پرسنل فعال در مرکز غنی سازی اورانیوم قم که بر اساس گزارش ها هنوز آغاز به کار نکرده است، دیدار داشته باشند.
مقام های ایرانی هنوز به این درخواست دولت آمریکا واکنشی نشان نداده اند.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران پیشتر گفته بود که در مذاکرات ژنو با کشورهای گروه 1+5 در مورد برنامه غنی سازی اورانیوم ایران مذاکره نخواهد کرد.
منوچهرا متکی، وزیر امور خارجه ایران، در شهر نیویورک آمریکا موضع گیری کشورهای غربی علیه ایجاد دومین تاسیسات غنی سازی اورانیوم را اشتباه استراتژیک دانست.
اما در واشنگتن، سخنگوی کاخ سفید تاکید کرد که این وظیفه ایران است که صلح آمیز بودن برنامه های اتمی اش را ثابت کند.
او گفت که اگر ایران در مذاکرات یکم اکتبر در ژنو سوئیس نخواهند در مورد مرکز اتمی قم صحبتی کنند، این امر خود مبین ماهیت برنامه اتمی ایران خواهد بود.
ایران بارها اعلام کرده است که تمام جوانب برنامه های اتمی این کشور جنبه صلح آمیز دارد و در پی دستیابی به سلاح هسته ای نیست.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر